Trauma

Trauma

Een trauma ontstaat door iets indrukwekkend dat je zag of meemaakte. Deze gebeurtenis, die recent of lang geleden plaatsvond, kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een overval, een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Ook het getuige zijn van een nare gebeurtenis kan een trauma veroorzaken. Feitelijk spreken we van een trauma als een gebeurtenis, ongeacht welke, een ingrijpende invloed op je leven heeft gehad.

Het trauma steekt de kop op 
Een trauma uit zich in flashbacks, nachtmerries en angstgevoelens. Je bent moe, prikkelbaar en hebt concentratieproblemen. Mogelijk gebruik je verdovende middelen om je angst te verminderen.

Ook vanuit je lichaam kun je signalen krijgen. Het cortisolniveau (het stresshormoon) in je lichaam is verhoogd, waardoor je voortdurend in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit gaat gepaard met een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademfrequentie.

Wanneer het trauma zich openbaart verschilt per persoon. Dit kan kort na de gebeurtenis zijn, maar ook pas jaren later als je dacht alles verwerkt te hebben. Een trauma kan ieder moment in alle hevigheid losbarsten.

Behandeling
Gelukkig is een trauma goed te behandelen. Er zijn verschillende manieren om een trauma te verwerken, bijvoorbeeld via gesprekstherapie of EMDR. EMDR is een succesvolle techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Dit kan bij enkelvoudig trauma zonder uitgebreide gesprekken en in zeer korte tijd. Bij complex trauma is een heel korte behandeling niet zo effectief.