EMDR

EMDR is een veel gebruikte methode die wordt ingezet om trauma’s te behandelen. Het is een succesvolle techniek die vastgelopen traumaverwerking weer op gang brengt. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens het maken van oogbewegingen haal je herinneringen op aan de nare gebeurtenis. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Tijdens de EMDR behandeling denk je terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd richt je je aandacht op de hand van de psycholoog of op klikjes die je via een koptelefoon hoort. Hierdoor worden gedachten, beelden en gevoelens die te maken hebben met de gebeurtenis opgeroepen. Er ontstaat een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel.

Na de behandeling
Het kan gebeuren dat je daags na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Dit is heel normaal en duurt meestal niet langer dan enkele dagen.